[...] z oliwek przez gorzki smak a najbardziej podchodzi mi rzepakowy oczywiście jeżeli chodzi o tłuszcze ciekłe. W mojej kuchni mam sporo źródeł tłuszczy jak masło klarowne , masło 82%, tłuszcz gęsi, olej kokosowy, majonez na oleju słonecznikowy , oleje z oliwek , lniany , rzepakowy, krokoszowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy z dodatkiem chili .
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
ZNOWU TUŃCZYK. 1 puszka cieciorki lub fasoli canellini. 1 puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach) seler naciowy olej słonecznikowy cytryna, sól, pieprz Cieciorke i tuńczyka odsączyć (tuńczyka szczególnie dobrze). Seler pokroic na cienkie plasterki, tuńczyka rozdrobnić i wymieszać z cieciorką i selerem. Dodać sok z cytryny, olej, sól i pieprz do [...]
[...] omega 6. W teorii wszystko jest spoko, o ile jest on wytłaczany w odpowiednich warunkach (nie istnieje w zasadzie coś takiego jak "tłoczenie na zimno", podczas wytłaczania oleju maszyny nagrzewają się ogrzewając olej minimum do ponad 50 stopni, ale łatewer), jest przechowywany w odpowiednich warunkach, jest transportowany w odpowiednich [...]
Niestety, nie mogę podawać bezpośrednio linków do sklepów. Warto jednak taki olej słonecznikowy wysokooleinowy nabyć, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy E - nawet 3x więcej niż w standardowym oleju roślinnym innego gatunku, czyli ~30% zapotrzebowania na łyżkę, oliwa z oliwek - 10% na łyżkę. A cenowo chyba nawet taniej wychodzi.
[...] sprostować kilka mitów. ps. Tak naprawdę nie wykazano w testach klinicznych toksyczności omega 3 nawet w mega dawkach tzn. 5g dziennie. Więc "przedawkowanie" omega 3 to kolejny mit. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że mega dawki (powyżej 3g dziennie) mogą prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi (bo omega 3 działa rozrzedzająca na krew) i w [...]
[...] sprostować kilka mitów. ps. Tak naprawdę nie wykazano w testach klinicznych toksyczności omega 3 nawet w mega dawkach tzn. 5g dziennie. Więc "przedawkowanie" omega 3 to kolejny mit. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że mega dawki (powyżej 3g dziennie) mogą prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi (bo omega 3 działa rozrzedzająca na krew) i w [...]
Może nie bezpodstawna i zła, ale na pewno mało trafna. Stosunek AA:EPA jest o wiele lepszy. Musiałbym przyjrzeć się tym badaniom. ródłem omega-6 GLA jest właśnie m.in. olej słonecznikowy i sojowy. A skąd ta informacja? Ja opieram się na tym: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c209E.html [...]
[...] (tyle co platki owsiane i pieczywo do miesa) Nasycone okolo 25 % jednonienasycone okolo 41 % wielonienasycone okolo 34 % (staralem sie rowno ;) ) I posilek -Platki Owsiane - olej lniany II posilek -jajka cale -oliwa z olwek III (przedtreningowy ) -piers z kurczaka -pieczywo graham IV polsilek -Piers z kurczaka -pieczywo graham V posilek -kielbasa [...]
Witam Brakuje mi ok 1000 kalorii i 70 g ww prosze o pomoc to moja dieta: I Serek twarogowy waniliowy II Ser Gouda Kiełbasa Żywiecka Chleb zwykły Masło wyborowe EKSTRA III Oliwa z oliwek Mięso z piersi kurczaka b/skóry Olej słonecznikowy IV Jaja kurze całe Masło wyborowe EKSTRA Chleb zwykły V Ser twarogowy półtłusty [...]
Źródłem omega-6 GLA jest właśnie m.in. olej słonecznikowy i sojowy. Ja tu nic nie pomyliłem. Jeśli chodzi o teorię Horrobina to uważasz ją za bezpodstawną i złą, tak?
Aha. Dzięki za wyjaśnienie. To ja miałem oczywiście na myśli kwasy omega-6. Jak czytałem w jednym artykule to wydawało mi się, że to to samo, co GLA. Ale ok, teraz już wiadomo, o co biega. Źródłem omega-6 jest i olej słonecznikowy i sojowy, natomiast GLA już nie. Teraz jest już chyba dobrze
[...] dorzucić witaminę E która jest silnym antyoksydantem, która zabezpieczy organizm przed produkcją wolnych rodników które mogłyby powstać w wyniku procesu spalania kwasów tłuszczowych wielonienasyconych w naszym organizmie. Najlepsze jej źródło to olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, jajach, mleku, brokułach i innych roślinach zielonych.
[...] do 2000 kcal (choć myślę, że to i tak za mało). Wybieraj dobre jakościowo źródła białka, węgli, tłuszczu - bułka pszenna, szynka jeśli nie jest domowa a ze sklepu, olej słonecznikowy, ser żółty gouda nie są najlepszym wyborem. Z serów polecam mozarellę i parmezan ze względu na większą zawartość wapnia, mięso "na kanapki" najlepiej upiec [...]
Zastanawia mnie czemu te propy takie ciemne,walilem omege propa to byl prawie bezbarwny. Z tego co pamietam rotex tez tamki zolty byl jak olej slonecznikowy. Moze autor cos wie wiecej na temat tego laba???